Főoldal

Háttértörténetek

Történetek Altorak-földjéről, tizenöt kőről, két kardról és egy törpről

Forth Whamsatrról

Forth Whamsatr erődje a Kelet roppant erősségei közé tartozott. Az ember vörös hajnalán emelték falait Ságföld ellen. Azokban az időkben, amikor még Altorak a Földre nézett, Närlon pompájának és gazdagságának közepén.

Az erőd egy szikla magaslaton állt, körülötte pedig Eregon erdje terült el. Egy mérföldre nyugatra vájt utat magának a Ság-folyó, amit a Kelet és Nyugat közt húzódó határnak lehetett tekintetni. A folyó ezen a szakaszán nem épült híd, csak egy régi romhalmaz árulkodott arról, hogy ez nem volt mindig így.

A whamsatri erőd volt a legnagyobb a három jelentősebb várak, az úgynevezett Végvárak között. Az egyik Whämsatrtől délre eső Gäronthâr, a másik pedig észak a Hófödte-hegycsúcsokban magasodó Forth Lärgaron volt. Ennek a hegységnek a szikláiból épült Whamsatr. Ezért világosabb szürke árnyalatú volt, akárcsak a törp urak házai. Az erősség kapuja a Kelet tündéinek keze munkája volt, melynél csak két szebbet láthatott a világ, Närlonban és Tündeország szívében Siledon kapuját.

A várat három kör alakú bástya díszítette, messziről azt hihette az arra járó, óriások királyának koronáját látja. A várlakók az évek során számos névvel illeték a tornyokat. Az északi bástyát Hollóvédnek vagy Ékkőnek, a nyugatra néző tornyot Némák Hangjának, a délit pedig Sirály Látónak vagy Madarak Házának nevezték . A magas védek kör alakjuk végett évszázadokon át megvédték Närlont. Az Első Nagy Háború idején azonban a három toronyból egy ledőlt, egy pedig súlyosan megrongálódott.

Ergäron Närlon harmadik uralkodó dinasztiájának negyedik ura kezdte el a javítási munkálatokat az erődön. A fellegvárat Whamsatr közepén lévő sziklaoromból vájták ki. Valójában egy barlangrendszer volt inkább, mint fellegvár. Ergäron korai halálát követően a närloni tanács úgy döntött, hogy a várnak már nincsen hadászati jelentősége, ezért várossá kívánták növelni és kereskedelmi csomópontot akartak létrehozni, vele egy utat ami összeköti a gyíklények királyságát a törpökével. Azonban Nyugat és Avenor feltámadásával Eorgeling ezt a folyamatot leállítatta és visszafordítatta.

A Második Nagy Háború kitörése Forth Whamsatr ostromával kezdődött. Avenor csapatai három nap alatt morzsolták fel Eorgeling védelmét. Kihasználták az erőd egyetlen jelentős gyenge pontját, a keleti bástya hiányát. Az egykori építők sosem gondoltak volna egy keletről érkező támadásra.

Az öreg närloni király a vár előtti mezőn lelt örök nyugalomra. Ő volt az első Närlonban, aki felismerte Avenor visszatérésének tényét, de vak apja hosszú élete miatt kevés ideje maradt, hogy fel tudjon készülni a Második Nagy Háborúra.

A harcok befejeztével végleg megváltozott a világ. Forth Whamsatr elveszítette stratégiai jelentőségét, azonban kereskedelmi csomópont sem lett belőle. Így mára csak egy halom kő bizonyítja egykori létezését.